Čo potrebujete vedieť predtým, ako požiadate o vrátenie daní z USA?

vratenie dani z usa

Možnosť sezónne pracovať v USA využívajú ročne tisícky mladých ľudí. Dostať sa k práci v USA cez programy ako je napríklad Work and Travel, už dnes vôbec nie je problém. Vedeli ste však, že s najväčšou pravdepodobnosťou máte povinnosť podať daňové priznanie? Túto povinnosť určite nezanedbajte a zároveň požiadajte o vrátenie daní z USA.  

Víza J-1 a vrátenie daní z práce v USA

vratenie dani z usa
Vrátenie daní z USA

Od roku 2018 vstúpila do platnosti novela, podľa ktorej musí každý držiteľ víz J-1, ktorý do USA vycestoval aspoň na jeden deň podať daňové priznanie. Víza J-1 sú pritom najčastejšou voľbou študentov vo work and travel programoch.

 

Ak ste teda v danom roku boli aspoň jeden deň v Spojených štátoch amerických v rámci víz J-1, máte povinnosť v období od konca januára do polovice apríla nasledujúceho roka podať si daňové priznanie.

Tejto povinnosti sa rozhodne nemusíte báť!

Je však potrebné ustrážiť si lehoty na podanie daňového priznania a zároveň sa na tento proces trochu pripraviť. Neskoršie podanie totiž už môže byť pokutované a ak si navyše zle vypočítate čiastku, budete ju musieť dodatočne vrátiť aj s penálmi.

Víza J-A

Ako držiteľ víz J-1 ste v USA zo svojej mzdy mohli odvádzať približne 10% až 15% zo zárobku na federálnu daň. Okrem toho ste ale odvádzali aj štátnu daň, ktorá je v každom štáte mierne odlišná. Pri odhade si treba tiež uvedomiť, že ak ste v USA za daný rok neodpracovali viac ako 183 dní, neplatili ste s vízami J-1 sociálne a zdravotné poistenie.

Doklady potrebné na vrátenie daní z USA

usa vratenie dani
Vrátenie daní z USA

Na to, aby ste požiadali o vratenie dani z USA, bude potrebné získať formulár W2, ktorý vám poskytne každý zo zamestnávateľov, pre ktorého ste pracovali. Ak ste teda napríklad za dané obdobie vystriedali troch rôznych zamestnávateľov, budete mať aj tri rôzne formuláre W2. Ak formuláre nemáte, pripravte si výplatné pásky. Okrem toho budete potrebovať aj Social Security Card s vašim jedinečným číslom (SSN).

Daňové priznanie si môžete síce vyplniť sami, určite sa však odporúčame obrátiť na odborníkov, ktorí majú s vracaním daní z USA skúsenosti. Vyhnete sa tak veľmi častým omylom a zabezpečíte si vrátenie daní v najskoršom možnom termíne a bez zbytočných komplikácií.

You Might Also Like