3 DÔVODY, PREČO JE UDRŽATEĽNÁ MÓDA DÔLEŽITÁ

setrne-nakupovanie

Nie je žiadnou novinkou, že odevný priemysel významne prispieva k poškodzovaniu životného prostredia. Globálne otepľovanie, znečisťovanie ovzdušia a vôd, odlesňovanie a ničenie biodiverzity a koralových útesov je len zlomkom zo všetkých dopadov tohto priemyslu. Dobrou správou je, že udržateľná móda rieši mnohé z týchto problémov. 

Ako prispieva udržateľná móda k ochrane životného prostredia?

1. ŠETRÍ PRÍRODNÉ ZDROJE

Zo štúdie z roku 2015 vyplýva, že 97 % toho, čo sa použije na výrobu oblečenia, sú nové zdroje, pričom len 3 % z toho sú recyklované materiály. To v súčte predstavuje ročnú spotrebu 98 miliónov ton zdrojov – vrátane ropy na výrobu syntetických vlákien, hnojív na pestovanie bavlny a nekonečného zoznamu chemikálií potrebných na farbenie a konečnú úpravu látok. Udržateľná móda sa snaží naopak používať zväčša len recyklované materiály a zdroje. E-shop wilderoben.sk predáva množstvo udržateľných značiek – mikina Patagonia, oblečenie Prana či obuv Danner.

udrzatelna moda

2. ZNIŽUJE UHLÍKOVÚ STOPU

Svetový módny priemysel ročne vypustí obrovské množstvo skleníkových plynov. Jedným z dôvodov je, že prevažná väčšina nášho oblečenia je na báze ropy. Materiály si vo fáze výroby vyžadujú podstatne viac energie ako prírodné alebo recyklované vlákna. Udržateľné značky často používajú materiály z prírodných alebo recyklovaných tkanín, ktoré si vyžadujú menej alebo žiadne chemické ošetrenie, málo vody, menej energie a žiadne hnojivá alebo pesticídy na pestovanie. 

3. ZACHRAŇUJE ŽIVOTY ZVIERAT

Častým omylom je, že koža je vedľajším produktom mäsového priemyslu. Nie vždy je to tak. Odhaduje sa, že len kožiarsky priemysel ročne usmrtí viac ako 430 miliónov zvierat. Udržateľné módne značky začali čoraz viac využívať alternatívy – polyester vyrobený z odpadu z oceánov, tašky vytvorené z recyklovaných bezpečnostných pásov, kompostovateľné tenisky alebo koža z ananásov.

slow fashion

Je jasné, že udržateľná móda je drahšia. No aj vy môžete prispieť k ochrane prostredia tým, že si budete kupovať kvalitné oblečenie, ktoré vydrží čo najdlhšie. Napríklad kvalitní pracovní oděvy nájdete na stránke monterkovo.cz.


Zdroj: elements.envato.com, narahsoleigh.com

You Might Also Like