Čo treba zvážiť pri návrhu a realizácii záhrady?

nakres zahrada

Chcete prerobiť svoju záhradu, spraviť iba pár menších zmien alebo vytvoriť úplne novú oázu pokoja? Pred začatím akéhokoľvek z týchto projektov by ste mali zvážiť niekoľko dôležitých faktorov. Niektorí sa nechajú zlákať a hneď kúpia kopu rastlín, ktoré ani nevedia kde zasadia a dekorácie, ktoré ešte nemajú svoje určené miesto. Najprv by ste si však mali odpovedať na nasledujúce otázky.

Pustíte sa do toho sami alebo potrebujete pomoc odborníkov?

Máloktorý nadšený amatér dokáže dosiahnuť rovnaký výsledok ako tím profesionálov. Trúfate si na úpravu pozemku sami? Je jasné, že motivácie máte určite dosť. No niekedy je lepšie nechať si poradiť od odborníka. Sebakriticky zvážte svoje schopnosti a vedomosti a rozhodnite sa, či projekt dáte do skúsených rúk. Firma Atelier Duma vám poskytne komplexné služby. Pomôžu vám s návrhom, samotnou realizáciou a následne s údržbou vašej bezchybnej záhrady. 

zahrada architektura

Poznáte svoj pozemok?

Ak sa do projektu rozhodnete ísť sami, zamyslite sa nad regionálnym podnebím, topografiou pozemku a typom pôdy. Všimnite si ako dlho svieti na určité časti vášho pozemku slnko a podľa toho vyberajte typ rastlín. Kadiaľ odteká voda? Tú treba vždy smerovať od vášho domu.

Treba projekt prispôsobiť deťom alebo domácim zvieratám?

Myslite aj na to, kto bude dvor používať a ako ho bude používať. Budú po dvore behať deti? Budete mať domáce zvieratá? Ak si na projekt najímate odborníkov, treba im poskytnúť čo najviac informácií, aby ste spolu dosiahli ten najlepší výsledok.

Aký máte rozpočet?

V neposlednom rade sa treba zamyslieť nad rozpočtom. Určite si maximálnu sumu, ktorú ste ochotní investovať a snažte sa ju neprekročiť. Dobre zvážte svoje rozhodnutia, aby ste si boli istí, že nič neoľutujete.

zahradny architekt

Foto: elemenst.envato.com

You Might Also Like